Jak hustit šité míče

Jak hustit šité míče

Jak správně hustit šitý míč na fotbal , na házenou a šitý míč na volejbal


Míč ponechte v místnosti o teplotě 15 a více st.C po dobu 12 a více hodin / platí hlavně v zimním období /. Míč hustit pouze kovovou jehlou. Jehla musí lehce vklouznout do ventilku. Jestli to není možné, tak prosím jehlu jemně potřít olejíčkem / stačí i jemně navlhčit vodou /. Jehlu zastrčit celou. Nezasouvat jehlu násilím. Nepoužívat zdeformovanou jehlu.


Míč nahustit na maximální tlak 0,3 kg/cm2 pro míč na fotbal / míč házenou 0,2, volejbal 0,12 /. Ponechat na 12-24 hodin, natvarovat“.


Míč dohustit na požadovaný tlak. Dostačující je max.0,6 kg/cm2 pro fotbal / házenou 0,4, volejbal 0,17-0,25 /. Při tomto tlaku má míč již požadovaný odskok / volejbal – je příjemný na dotyk /, kulatost a šetří švy. Při vyšším nahuštění švy mohou více „vystoupit“ a tím i zkrátit životnost míče. Při hraní na mokrém povrchu apod., míč osušit savou hadýrkou a ponechat vyschnout v místnosti o teplotě 15 a více st.

Nikdy míč nepřehušťovat. Může dojít k deformaci míče, k vystoupení švů a jejich popraskání. Ideální je míč hustit pomalu / hustilka, pomalý kompresor - nedojde k „otevření švů“ /.